«ضریب تاثیر» مجلات علمی چیست؟

ضرایب تأثیر (به انگلیسی: Impact Factor)، یک شاخص کمی است که برای ارزیابی، مقایسه و رتبه‌بندی نشریات علمی در رشته‌های مختلف در سطح ملی یا برای مقایسه مجله‌ها در سطح بین‌المللی به کار گرفته می‌شود. این شاخص نشان‌دهنده فراوانی استنادهایی است که در طول یک دوره زمانی مشخص به یک مقاله چاپ و در یک نشریه داده می‌شود.

این عامل همه ساله توسط مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) بر مبنای ارجاعات به هر یک از مجلات علمی آن محاسبه و نتیجه در گزارش‌های ارجاع مجله یا Journal Citation Reports منتشر می‌شود. این ضریب، نه برای مقاله یا نویسنده، بلکه برای مجله محاسبه می‌شود. محاسبه بر مبنای یک دوره دو ساله صورت می‌گیرد؛ به عبارت دیگر برای هر سال معین، ضریب تأثیر یک مجله متوسط تعداد ارجاعات داده شده در همان سال معین به هر مقالهٔ منتشره در ان مجله در طی دو سال متوالی قبلی می‌باشد. برای مثال اگر در سال 96 جمعاً ۴۰ ارجاع به مقاله‌های سال‌های 94 و 95 آن مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال 94 تعداد ۲۶ مقاله و در سال 95 تعداد ۲۴ مقاله چاپ شده باشد، ضریب ارجاع آن مجله از تقسیم ۴۰ بر (۲۶+۲۴=۵۰) به دست می‌آید که ۰/۸ است؛ یعنی به‌طور متوسط هر مقالهٔ آن نشریه ۰/۸ مرتبه مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته‌است. (ویکی‌پدیا)

ضریب تاثیر یکی از معیارهای تشخیص معتبر بودن مجلات معتبر و تفکیک آن‌ها از مجلات غیر معتبر است. هر چه این ضریب بیشتر باشد نشان از اهمیت و اعتبار بیشتر مجله می‌باشد. مقدار این ضریب می تواند بین ۰ تا ۶ (بیشترین ضریب کسب شده تا کنون) باشد. شما می‌توانید با داشتن ISSN مجله (می‌توانید آن را در سایت مجله یا در سایت ویکی پدیا مشاهده کنید) از طریق ابزار زیر اعتبار مجله مورد نظر را بررسی کنید.

http://impactfactor.ir

این ابزار اعتبار مجله را با توجه به لیست‌های سفید و سیاه موجود بررسی می‌کند و ضریب تاثیر آن را در طول چند سال گذشته به نمایش می‌گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هرگونه استفاده از محتوای این وب سایت، با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.